Informatie en advies over elektriciens
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als jij een elektricien nodig hebt, dan zal je zien dat de uur prijzen van de vakmensen aardig uiteenlopen. De prijs die een elektricien rekent is sterk afhankelijk van zijn kennis en ervaring. Erkende elektriciens zijn duurder, ervaren elektriciens zijn duurder en vaak zijn elektriciens die werken voor een MKB-bedrijf ook weer duurder per uur. De goedkoopste optie die je hebt is het inhuren van een zwartwerker, maar behalve financieel zitten hier verder geen enkele andere voordelen aan verbonden. Het financiële plaatje wordt beneden verder toegelicht.

De kosten

Een zwartwerkende elektricien kan zijn prijzen laag houden omdat deze ten eerste geen belasting betaalt over zijn of haar verdiensten, ten tweede geen garantie geeft op het geleverde werk en ten derde geen certificaten heeft behaald of aan bijscholing doet. De prijs die je betaalt voor een zwartwerker is dan ook aanzienlijk lager dan die van een erkende elektricien. In de tabel beneden vind je het gemiddelde uurloon van zwartwerkers inclusief dat van andere elektriciens, ter vergelijking. De bedragen zijn indien van toepassing inclusief btw.

 

Type elektricien Uurtarieven
Zwartwerker €10 – €20
Poolse elektricien €20 – €30
Elektricien zonder certificeringen €20 – €30
Erkende elektricien €25 – €45
Erkende elektricien bij een groot elektrabedrijf €40 – €60

 

  • Een zwartwerker: de goedkoopste optie die je hebt is een zwartwerker. Door deze te gebruiken loop je zelf echter wel een aantal risico’s. Ten eerste is een zwartwerker illegaal werkzaam, waardoor jij ook een strafbaar feit begaat door deze in te huren. Ten tweede heb je geen enkel bewijs dat deze persoon kwalitatief werk zal leveren en ten derde krijg je geen garantie. Gaat er iets mis, dan zal je verzekering dit niet vergoeden en zal de elektricien niet terugkomen om dit gratis recht te zetten.
  • Een niet-erkende elektricien: een iets duurdere optie die je hebt is het inhuren van een elektricien zonder certificeringen. Doe je dit, dan bega je geen strafbaar feit, maar zal je verzekering schade die opgelopen wordt naar aanleiding van de werkzaamheden niet vergoeden. Ook krijg je van een niet-erkende elektricien geen garantieregeling.
  • Een erkende elektricien: aangezien je met elektra het beste geen risico’s neemt, is het verreweg je beste optie een erkende elektricien aan te nemen. Hier betaal je iets meer voor, maar je hebt een bewijs dat deze vakman kwaliteit zal leveren, je krijgt garantie over het geleverde werk, je verzekering zal deze elektricien ook erkennen en mocht er een misverstand ontstaan dan heb je beschikking over een onafhankelijke geschillencommissie om dit op te lossen.

 

De prijsopbouw

Zwartwerkende elektriciens vragen een erg laag uurloon, omdat deze het volledige bedrag in eigen zak zullen steken. Als we kijken naar de prijsopbouw van wat een zwartwerker in totaal voor een klus zal vragen, dan gaat ongeveer 50 procent naar de materialen en de andere 50 procent naar de arbeidskosten. Bij zwartwerkers betaal je vaak geen voorrijkosten en wordt de betaling contant gedaan. Het volgende diagram geeft deze prijsopbouw nogmaals weer.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Terwijl jij je klus inplant zal je een aantal keuzes tegenkomen die de uiteindelijke kosten beïnvloeden. Hier vind je enkele op een rijtje.

  • Wel of geen zwartwerker: aan het inhuren van een zwartwerkende, zowel als een niet-erkende, elektricien zitten risico’s verbonden. Er zijn strenge regels waar erkende elektriciens aan moeten voldoen en constant op worden getest waar zwartwerkers dus niet aan onderhevig zijn. Een zwartwerker is aanzienlijk goedkoper, maar ten zeerste af te raden. Elektra is gevaarlijk en een verkeerd aangelegde lijn kan grote gevolgen hebben voor jouw veiligheid en dat van iedereen om je heen.
  • Een beginner of een ervaren vakman: ervan uitgaande dat je besluit geen zwartwerker aan te nemen, kun je geld besparen door een beginner aan te namen. Is deze bevoegd de werkzaamheden uit te voeren, dan zal deze per uur veel minder vragen dan een vakman met tientallen jaren ervaring en kennis. Of dit mogelijk is, hangt natuurlijk af van de aard en de moeilijkheidsgraad van de klus.

 

Interessante bespaartips

Je kunt beter het idee van een zwartwerker vergeten, een erkende elektricien aannemen en de volgende tips te gebruiken om geld te besparen op jouw werkzaamheden.

  • Help mee: indien de elektricien per uur betaald wil worden en zo de eindprijs berekent, kun je geld besparen door hem of haar mee te helpen. Je kunt ervoor zorgen dat alles klaar is voor de werkzaamheden en dat je opruimt tijdens en na de klus.
  • Een grotere klus: als jij meerdere werkzaamheden hebt voor de elektricien, dan kun je deze financieel gezien beter tegelijkertijd aanbieden. De elektricien zal dan minder voorrijkosten in rekening brengen, hij kan efficiënter te werk gaan en staat dus ook open voor onderhandelingen.

 

Vergelijk offertes

De laatste en misschien beste manier om geld te besparen zonder een zwartwerker in te huren is door het opvragen van offertes. Met onze vergelijkingstool ontvang je in een korte tijd een aantal offertes van betrouwbare en erkende elektriciens uit jouw omgeving. Deze service is vrijblijvend en gratis en kan je helpen bij het kiezen van de juiste vakman.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Huis voor kind elektra veilig maken

Kinderen kruipen door het huis en verkennen graag de wereld. Tijdens zo

220 of 230 volt?

Elektriciteit is iets wat we dagelijks gebruiken en nodig hebben. Je gebruikt

Betekenis van elektrische symbolen en tekens

Als je thuis aan het klussen bent met elektra zul je waarschijnlijk