Informatie en advies over elektriciens
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

In een aantal gevallen kan het nodig zijn een extra groep te laten aansluiten in je groepenkast. Misschien ben je wel van plan een groot apparaat aan te schaffen. Ook voor zonnepanelen dient een extra groep te worden aangemaakt. Of misschien is het wel nodig dat je groepenkast wordt herverdeeld en overzichtelijker wordt gemaakt. Met een extra groep in je groepenkast voorkom je dat deze overbelast raakt. Wat ook de reden, dit is een werkzaamheid waarvoor je een elektricien inschakelt. Hier vind je alle financiële informatie over deze klus.

De kosten

De prijs die je betaalt voor het laten aanleggen van één of meer extra groepen is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is er het uurloon dat de elektricien vraagt, bijvoorbeeld, en deze is vaak gebaseerd op zijn ervaring en kennis. Daarnaast is er de omvang van de klus en de arbeidsintensiviteit die invloed kunnen uitoefenen op de prijs. In de tabel die volgt vind je de gemiddelde prijzen, inclusief btw, onderdelen en arbeidskosten.

Kostenpost elektricien Gemiddelde prijs
Uurloon elektricien €25 – €45
Gemiddelde prijs voor eerste extra groep €100
Gemiddelde prijs voor opvolgende groepen €60 – €70
Gemiddelde prijs aanleggen krachtgroep €125
Aardlekschakelaar plaatsen €125 – €150
Draden trekken per meter €2 – €5

 

  • De goedkoopste optie: indien je simpelweg een extra groep wilt laten aanleggen en hier geen complicaties bij komen kijken, kun je dit al doen voor een gemiddeld bedrag van €100. Voor elke extra groep komt daar dan gemiddeld €60 – €70 bij.
  • Meerdere groepen laten plaatsen inclusief krachtgroep: elke groep kan maximaal 3500 watt aan energiegebruik verdragen. Krachtgroepen worden gebruikt voor apparaten met een vermogen van tussen de 7,4 kWatt en 11,4 kWatt. Je kunt dus zelf vrij makkelijk uitrekenen hoeveel groepen je nodig zal hebben van welk type. Laat je twee extra groepen plaatsen en daarbij één krachtgroep dan kost je dit gemiddeld €290.
  • Een uitgebreide hergroepering: is jouw meterkast verouderd en is er een volledige hergroepering nodig, dan zal je voor hoge kosten komen te staan. Soms is het dan beter een volledig nieuwe groepenkast te laten plaatsen en de kosten hiervoor liggen tussen de €750 – €1000, afhankelijk van het aantal groepen en het soort groepenkast. Je elektricien zal je hier het beste over kunnen adviseren.

 

De prijsopbouw

De kosten voor een elektricien bestaan grotendeels uit arbeidskosten. Dit is ook niet vreemd; om te werken met elektra heb je de juiste scholing nodig en bepaalde certificeringen. Elektra is gevaarlijke materie en kan hier niet zomaar door iedereen mee worden gewerkt. Zelf een extra groep aanleggen in je groepenkast wordt dan ook ten zeerste afgeraden. Van de totaalkosten zal 70 procent bestaan uit het arbeidsloon van de elektricien, 25 procent uit de materialen die hij hiervoor nodig heeft en 5 procent uit voorrijkosten. Dit wordt ook in het onderstaande diagram duidelijk gemaakt.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Het laten aanleggen van een extra groep hoeft dus niet heel erg prijzig te zijn, maar kan je wel veel ellende besparen. De uiteindelijke prijs die je betaalt wordt bepaald door een aantal keuzes die je zelf kunt maken.

  • Zelf doen of laten doen: het zelf aanleggen van een nieuwe groep wordt ten zeerste afgeraden. Je kunt hier 75 procent van de totaalprijs mee besparen, maar een klein foutje kan grote gevolgen hebben. Besluit je dit toch zelf te doen, laat je werk dan altijd achteraf goedkeuren door een erkend elektricien en vraag om bewijs. Mocht er dan schade ontstaan dan zal je verzekering toch uitkeren.
  • De elektricien: er zijn goedkopere en duurdere elektriciens beschikbaar. Het verschil in prijs wordt grotendeels bepaald door de ervaring van de vakman. Punten als certificeringen en het al dan niet lid zijn van een vakvereniging hebben allen invloed op de prijs. Kijk dus kritisch naar jouw specifieke klus en neem de elektricien aan die hier geschikt voor is.

 

Interessante bespaartips

Op het slim maken van bovenstaande keuzes na, zijn er nog enkele andere manieren waarop je de kosten voor jouw elektricien laag kunt houden.

  • Kies een plaatselijke vakman: vooral als jouw klus redelijk groot is en enkele dagen in beslag neemt, kun je aanzienlijk besparen op de voorrijkosten als jouw elektricien regionaal is gevestigd.
  • Onderhandelen: als jij een grotere klus aan de elektricien kunt aanbieden, dan kun je vaak prima onderhandelen over de prijs. Kijk dus eerst bij jezelf of je meerdere klusjes voor de vakman hebt liggen en vraag eventueel ook bij de buren of deze werk voor de elektricien hebben. Door alles tegelijkertijd aan te bieden zal je minder betalen dan wanneer je dit gefaseerd doet.

 

Vergelijk offertes

De laatste, en soms ook de beste, manier om geld te besparen op de kosten voor jouw elektricien is door offertes te vergelijken. Onze vrijblijvende vergelijkingstool kan je aan deze informatie helpen en levert alleen offertes aan van betrouwbare vakmensen. Vul je gegevens in een paar minuten in en binnen een korte tijd kun je beginnen met vergelijken en het plannen van je klus.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

220 of 230 volt?

Elektriciteit is iets wat we dagelijks gebruiken en nodig hebben. Je gebruikt

Overstappen van energieleverancier

Ben jij op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Of heb je er

Draadloos elektra aanbrengen en aansluiten

Je kan verlichting en apparaten draadloos aan en uit schakelen. Het gaat