Informatie en advies over elektriciens
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jaarlijks raken er een paar honderd mensen gewond doordat ze met elektriciteit in aanraking zijn gekomen. Het is dan ook algemeen bekend dat elektriciteit gevaarlijk is en dat je hier niet mee in aanraking moet komen. Kinderen wordt al vroeg bijgebracht dat ze niet met hun vingertjes in het stopcontact mogen zitten en voor volwassenen geldt deze regel net zo. De aanwezigheid van elektriciteit is vandaag de dag noodzaak, maar kan dus ook gevaarlijke situaties opleveren. Heb jij problemen met jouw elektra, schakel dan ook altijd een elektricien in en probeer dit niet zelf op te lossen. Want misschien lukt het je om het probleem te verhelpen, het is ook essentieel dat jouw elektrasysteem perfect is aangelegd. Hier kun je het beste dus niet mee sollen.

De gevaren van elektriciteit

Elektriciteit kan een aantal noodsituaties veroorzaken. Eén van de meest voorkomende gevolgen van problemen met elektriciteit is brand. Dit kan worden veroorzaakt door defecte apparaten die kortsluiting veroorzaken en spontaan ontbranden. Ook kortsluiting ergens anders of in de meterkast kan brand tot gevolg hebben. Daarnaast is er het risico een elektrische schok te krijgen als je niet goed met elektra omgaat. Soms zijn deze schokken klein, maar als je wordt blootgesteld aan 230 Volt wisselstroom, dan kan dit in het ergste geval dodelijk zijn. Het is het dus niet waard het risico te lopen dat (een gedeelte van) je woning afbrandt of dat je zelf zwaargewond raakt. Bel in het geval van een probleem in je elektra altijd een elektricien.

De kosten voor een elektricien

Elektriciens zijn gespecialiseerde vakmannen en hebben hier een opleiding voor gevolgd. Elektriciens zijn de enige mensen die je veilig bij je elektra kunt laten en waarvan je kunt verwachten dat ze jouw systeem goed zullen aanleggen of repareren. Uiteraard betaal je voor deze kennis een bepaald bedrag en deze is afhankelijk van wat je wilt laten uitvoeren, de moeilijkheidsgraad en de arbeidsintensiviteit. Daarnaast speelt de kennis en de ervaring van de elektricien ook een rol. In de onderstaande tabel vind je een indicatie van de bedragen die je kunt verwachten als je een elektricien inschakelt.

 

Soort klus elektricien Prijs
Nieuwe zekering plaatsen €2 per 5 exclusief uurloon
Nieuwe automatische stop plaatsen €7,50 per stuk exclusief uurloon
Nieuw aardlekblok plaatsen €55 per stuk exclusief uurloon
Nieuwe groepenkast plaatsen €550 – €750 exclusief uurloon
Elektriciteit volledig laten aanleggen €3500 – €4000 inclusief uurloon
Verlichting en thermostaat aanleggen €500 – €700 inclusief uurloon
Verlichting en krachtstroom aanleggen €800 – €1000 inclusief uurloon
Elektriciteit naar een buitengebouw aanleggen €400 – €600 inclusief uurloon
Stopcontact of licht buiten aanleggen €200 – €300 inclusief uurloon
Extra stopcontact plaatsen €50 – €150 inclusief uurloon
Groepenkast vervangen €750 – €1000 inclusief uurloon
Uurloon elektricien €25 – €45
Spoedelektricien 30% – 50% opslag

 

Hoe vind je een goede elektricien?

Met elektriciteit neem je geen risico’s en als je hier zelf geen of te weinig verstand van hebt is het altijd beter wat geld te investeren in een goede elektricien. Wanneer je deze wilt inschakelen, wil je natuurlijk wel zeker weten dat deze de storing correct zal verhelpen of het systeem veilig zal aanleggen. Het inhuren van een zwarte elektricien is dus net zo riskant als dat je zelf met je elektra gaat rommelen. Deze mensen kunnen je geen enkel bewijs leveren van hun vakmanschap en de lagere prijs is echt het enige voordeel dat je hiermee behaalt. Het is veel beter om te zoeken naar een vakkundige en ervaren elektricien. Hier vind je enkele tips waarmee je deze kunt vinden.

  • Bekijk de certificeringen: als je een vorm van garantie wilt hebben van de vakkundigheid van een elektricien, dan kun je kijken naar zijn of haar certificeringen. Iedere elektricien moet het NEN 3140 VOP-certificaat kunnen laten zien, maar een vakman met een NEN 3140 VP-certificaat mag ook complexe elektrotechnische werkzaamheden verrichten.
  • Een erkend elektricien: erkende elektriciens zijn aangesloten bij een vakvereniging zoals de UNETO-VNI. Om hier lid van de worden en te blijven wordt de elektricien regelmatig getest op punten zoals betrouwbaarheid, kwaliteit, milieuvriendelijkheid en veiligheid. Daarnaast wordt de elektricien regelmatig ingelicht over de laatste ontwikkelingen op zijn vakgebied.
  • Keurmerken: een laatste bewijs van kwaliteit is door keurmerken te bekijken. Het lidmaatschap van een vakvereniging en certificeringen zijn de belangrijkste indicators, maar als de elektricien bijvoorbeeld het Keurmerk Kwaliteitsvakman kan laten zien, heb je een derde bewijs van zijn of haar kunnen.

 

Ook niet onbelangrijk

Daarnaast kun je nog een aantal andere punten controleren voordat je met een elektricien in zee gaat. Bekijk altijd de garantieregeling, zodat eventuele fouten gratis worden hersteld. Een goede garantieregeling is vaak ook een bewijs van een vakkundige elektricien die zeker is van zijn zaak. Als laatste kun je ook vaak veel leren van recensies van voorgaande klanten van de elektricien. Houd hierbij wel in rekening dat met over het algemeen sneller klaagt dan prijst. Kijk hoe de elektricien op de klachten heeft gereageerd, omdat dit je een goed beeld kan geven van de persoon en zijn of haar oprechtheid.

Vergelijk offertes

Wil jij in contact gebracht worden met een aantal betrouwbare elektriciens uit jouw omgeving? Vul dan je gegevens in in onze vergelijkingstool en binnen een korte tijd zal je een aantal vrijblijvende offertes ontvangen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Een kachel voor caravan of tent

Bij kamperen krijg je helaas te maken met koude nachten. In de

220 of 230 volt?

Elektriciteit is iets wat we dagelijks gebruiken en nodig hebben. Je gebruikt

Stekker vervangen in 3 stappen

Soms heeft een snoer een nieuwe stekker nodig. Dit komt niet per