Informatie en advies over elektriciens
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Elektriciteit is iets wat we dagelijks gebruiken en nodig hebben. Je gebruikt het om bijvoorbeeld je telefoon op te laden of om de was te doen. Toch zijn er veel vragen over 220 of 230 volt? Wat het is? En nog meer. Ben je benieuwd? Lees dan verder

Maar eerst… wat is volt?

Volt is de afkorting van voltage. Is er ergens elektriciteit maar geen stroomkring? Dan zeg je dat er ergens spanning opstaat. De spanning noem je dus volt. Als je apparaten wil laten werken die aangesloten zijn op een stroomkring, dan moet de elektriciteit van de ene naar de andere kant stromen. Het voltage geeft aan hoeveel spanning er op een aansluiting staat. De netbeheerders leveren elektriciteit op de aansluiting van de meterkast. De elektriciteit heeft een spanning van 230 volt. Deze spanning wordt ook wel de netspanning genoemd. In jouw woning is er sprake van laagspanning. De wisselspanningen worden tot 1000 volt en gelijkspanningen tot 1500 volt bedoeld. De netspanning is 230 volt en daarom hoort dat dus bij de laagspanning. In Nederland moet dit voldaan worden aan de laagspanningsrichtlijnen.

220 of 230 volt?

In 1989 werd besloten om de netspanning te verhogen tot 230 volt. Voor die tijd had de netspanning een voltage van 220 volt. De Europese Unie heeft dit gedaan zodat Europa maar tot één laagspanning te komen. Zo kan iedereen in Europa hetzelfde stopcontact gebruiken, wat handig is voor toeristen bijvoorbeeld.

En nee, de spanning van de stopcontacten in jouw huis is niet 230 volt. Als alles binnen de richtlijnen blijft is er niks aan de hand. De netspanning in een huis mag niet meer zijn dan 6% naar beneden en 10% omhoog. Heb je bijvoorbeeld een spanning van 235 volt thuis, dan hoef je nergens zorgen over te maken.

De voor- en nadelen van een hogere netspanning

Door een hogere netspanning kan er een groter vermogen geleverd worden. Door het verhogen van 220 volt naar 230 volt kan stopcontact van 16 watt meer energie leveren en zonder dat het verhit raakt. Dit is heel handig als je bijvoorbeeld meerdere apparaten aansluit op hetzelfde stopcontact of via een stekkerdoos. Als je veel stroom gebruikt dan kan je beter krachtstroom gebruiken.

Nadelen zijn er eigenlijk niet. Alleen als je een oud apparaat gebruikt die alleen geschikt is voor 220 volt, dan kan je beter dit vervangen. De meeste apparaten die geschikt zijn voor een netspanning zitten tussen de 110 en 240 volt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Overstappen van energieleverancier

Ben jij op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Of heb je er

Trekhaak en de montage

Misschien vraag jij je af of je zelf een trekhaak kan monteren.

Huis voor kind elektra veilig maken

Kinderen kruipen door het huis en verkennen graag de wereld. Tijdens zo