Informatie en advies over elektriciens
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laat je een nieuwe keuken aanleggen, dan zal je ook beslissingen moeten maken over de elektra. Hoeveel apparaten wil je gaan gebruiken? Wat is het vermogen van deze apparaten? Zijn er extra groepen nodig in de groepenkast en is er misschien sprake van een krachtgroep de moet worden aangelegd? Waar wil je de stopcontacten hebben, zodat je bijvoorbeeld je waterkoker en koffiezetapparaat probleemloos kwijt kunt? Elektra is een vaak over het hoofd gezien gedeelte van de werkzaamheden, maar moet zeker niet worden onderschat. Het is belangrijk dat je je apparaten in je keuken goed kwijt kan en dat je genoeg punten hebt om ze veilig aan te sluiten. Hier vind je alle informatie over de kosten voor het aanleggen van elektra wanneer je een nieuwe keuken plaatst.

De kosten

De uiteindelijke kosten die je zal hebben voor de elektra in je nieuwe keuken zijn afhankelijk van een aantal factoren. De grootte van je keuken heeft hier invloed op, het vermogen van de apparaten, de staat van je huidige groepenkast en ook het uurloon van de elektricien kan verschillen. In de tabel die volgt proberen we je een indicatie te geven van de gemiddelde kosten voor een aantal werkzaamheden waar je mee te maken kunt krijgen. Alle bedragen zijn inclusief btw, arbeidskosten en materiaal.

 

Kostenpost elektricien Gemiddelde prijs
Uurloon elektricien €25 – €45
Gemiddelde prijs voor eerste extra groep €100
Gemiddelde prijs voor opvolgende groepen €60 – €70
Gemiddelde prijs aanleggen krachtgroep €125
Groepenkast vervangen €750 – €1000
Extra stopcontact plaatsen €50 – €150
Elektriciteit naar een buitengebouw aanleggen (indien de keuken zich buiten het huis bevindt) €400 – €600
Verlichting aanleggen (3 – 4 lichtpunten) €450 – €600

 

  • De minste kosten: is jouw nieuwe keuken niet veel zwaarder dan je oude keuken en wil je er geen extra apparaten op aansluiten, dan ben je qua het elektra gedeelte weinig geld kwijt. Een extra groep is dan waarschijnlijk niet nodig en behalve het verplaatsen van je stopcontacten of het aanbrengen van een extra lichtpunt zijn er geen extra uitgaven in het spel. Je bent dan hooguit een paar honderd euro kwijt.
  • Ook een extra (kracht)groep plaatsen: ga je echter wel apparaten gebruiken die meer vermogen nodig hebben, dan zal je er goed aandoen een extra groep of extra krachtgroep aan te sluiten in je groepenkast. Zo voorkom je overbelasting. Krachtgroepen worden gebruikt voor apparaten met een vermogen van tussen de 7,4 kWatt en 11,4 kWatt en kunnen alleen worden geplaatst op een 3-fase groepenkast. Naast de paar honderd euro voor je stopcontacten en lichtgroepen kun je dan rekenen op een extra €100 – €125 per groep.
  • Een grote keuken met uitgebreide elektra: wordt je nieuwe keuken groter, moderner en geavanceerder dan je oude, dan zal je waarschijnlijk je elektra volledig opnieuw moeten laten aanleggen, zowel als een aantal nieuwe lichtpunten. In je keuken ben je hier dan zeker €1000 voor kwijt.

 

De prijsopbouw

Het geld dat je kwijt bent voor een elektricien als je een nieuwe keuken plaatst bestaat voor 70 procent uit arbeidskosten (het is een zeer gespecialiseerd vak), 25 procent uit materialen en 5 procent uit voorrijkosten.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Terwijl je de elektra voor je nieuwe keuken inplant kom je voor bepaalde keuzes te staan die de prijs kunnen beïnvloeden.

  • Het uurloon van de elektricien: voor een erkende vakman betaal je meer per uur dan voor een beginnend elektricien. Vraag jezelf dus af hoeveel ervaring de elektricien daadwerkelijk nodig heeft voor jouw specifieke klus.
  • Extra opties: naast de basiswerkzaamheden heb je ook de mogelijkheid om extra klussen te laten uitvoeren. Het laten aanleggen van een loze leiding of een extra stopcontact, bijvoorbeeld, is niet noodzakelijk, maar kan je het leven in de toekomst wel makkelijker maken.
  • Zelf doen of laten doen: tenzij je zelf een elektricien bent raden we in geen geval aan dat je je elektra zelf gaat aanleggen. Echter, je kunt wel meehelpen door tijdens het klussen op te ruimen of gereedschap aan te geven. Dit kan de elektricien soms makkelijk een paar uur werk schelen.

Interessante bespaartips

Met de volgende tips kun je de kosten voor het werk aan jouw elektra laag houden.

  • De voorrijkosten: vaak kun je de voorrijkosten voorkomen door een elektricien te kiezen uit jouw eigen regio.
  • Kwantumkorting: hoe groter de klus, hoe goedkoper de gemiddelde prijs. Voor het plaatsen van één stopcontact betaal je gemiddeld €100 maar laat je er bijvoorbeeld 10 plaatsen dan zal de prijs per stopcontact aanzienlijk verminderen. Biedt dus alle werkzaamheden die je hebt in huis tegelijkertijd aan, zodat je in totaal het minste geld betaalt.

Vergelijk offertes

Een andere manier om geld te besparen op je elektricien is door offertes op te vragen van verscheidene vakmensen uit jouw omgeving. En dit doe je snel met onze vergelijkingstool. Deze service is gratis en vrijblijvend en verschaft je in korte tijd de nodige informatie. Zo kun je met onze hulp makkelijk de beste elektricien vinden voor het aanleggen van de elektra in jouw nieuwe keuken.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Draadloos elektra aanbrengen en aansluiten

Je kan verlichting en apparaten draadloos aan en uit schakelen. Het gaat

Een kachel voor caravan of tent

Bij kamperen krijg je helaas te maken met koude nachten. In de

220 of 230 volt?

Elektriciteit is iets wat we dagelijks gebruiken en nodig hebben. Je gebruikt