Informatie en advies over elektriciens
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kinderen kruipen door het huis en verkennen graag de wereld. Tijdens zo een verkenningstocht raken ze alles aan met hun vingers of stoppen ze soms dingen in hun mond. Maar ook komen zij in aanraking met elektra. Ze weten niet wat het is en ook niet dat het gevaarlijk zijn. Kinderen komen dingen tegen zoals stopcontacten, lampen, stekkers, stroomdraden, haspel en nog meer elektrische apparaten. Het is dus belangrijk om een paar dingen in je huis wat veiliger te maken voor jouw kind. Wij geven jou een paar handige tips.

Laat kinderen niet in de buurt komen van elektrische apparaten

Een hele belangrijke tip is om kinderen (vooral jonge) niet alleen te laten met apparatuur. Ook al is het apparaat goed beveiligd, er is een kans dat dit mis kan gaan. Verberg de apparaten dan op een plek waar de kinderen niet bij kunnen komen.

Bedrading van de stopcontacten afdoppen

Voor het afdoppen van een stekker, haal je de aanwezige elektra draden achter uit het stopcontact en de installatie draden af te doppen en zet je het stopcontact weer terug. Haal het stopcontact uit de inbouwdoos en ook de installatiedraden haal je eruit. De elektra draden dop je af. Je kan hierdoor dus het betreffende stopcontact niet meer gebruiken. Als je kind wat ouder sluit je het stopcontact weer aan.

Stopcontactafsluiter of sleutelplug

Dit zijn vaste deksel die op een stopcontact geplaatst kunnen worden. Als je dit op een stopcontact plaatst zie je die niet meer, omdat dat erachter zit. Gebruiken gaat dus niet, maar als je de stopcontact wel weer wilt gaan gebruiken dan maak je het open met een sleutel die je erbij hebt gekregen. Dit soort pluggen zijn geschikt voor randgeaarde stopcontacten. Als je zo een soort plug gebruikt voor normale stopcontacten, kunnen kinderen dit er zo vanaf trekken.

Wantcontactdozen of WDC

Dit ligt aan de prijzige kant maar het is wel een goede manier van beveiliging. Bij deze wandcontactdoos zijn de openingen afgedekt door pennen. De pennen komen tevoorschijn als je op beide openingen druk op zet, iets wat voor kinderen lastig gaat. Het enige nadeel aan deze wantcontactdozen zijn is dat het model en de frame meestal niet passen bij de andere elektra schakelaars in jouw huis.

Stopcontact met beveiligde draaischijf

Dit wordt in het stopcontact vastgeplakt en geklemd. Het is een afscherming die de twee gaten bedekt. Dat draaischijfje heeft een veermechanisme waardoor het schijfje gelijk open gaat. De bedoeling van dit schijfje is dat het kind niet met een voorwerp in de gaatjes gaat prikken. Als je het stopcontact gaat gebruiken hoef je die schijfjes er niet af te halen.

Losse stopcontact pluggen

De losse pluggen worden in het stopcontact geplaatst. Deze pluggen haal je eruit door een nagel, een bijgeleverde zuignap of een soort sleuteltje. Elke keer als je het stopcontact gebruikt hebt moet je die plugs weer terug stoppen. De kans dat je dit steeds vergeet is wel groot. Daarom worden deze plugs meestal gebruikt bij stopcontacten die je weinig gebruikt. Ook is er een kans dat kinderen die plugs er makkelijk uit kunnen halen.

Schakel een deskundige in

Als je zelf niet veel verstand hebt van elektra is het misschien verstandig om een deskundige in te schakelen. Je hebt in ieder geval dan de zekerheid dat de elektra goed wordt aangesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Trekhaak en de montage

Misschien vraag jij je af of je zelf een trekhaak kan monteren.

Overstappen van energieleverancier

Ben jij op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Of heb je er

Betekenis van elektrische symbolen en tekens

Als je thuis aan het klussen bent met elektra zul je waarschijnlijk