Informatie en advies over elektriciens
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vandaag de dag maken we meer en meer gebruik van elektrische apparaten. En waarom ook niet? Deze apparaten maken ons het leven makkelijker en worden zo vervaardigd dat het stroomgebruik minimaal is. Oudere woningen zijn vaak niet gemaakt om deze vraag aan te kunnen en het is dan ook regelmatig gewenst om strategisch een paar extra stopcontacten te laten plaatsen. Zo kun je al je apparaten van stroom voorzien en zo neerzetten dat de kabels nauwelijks in zicht zijn. Hoeveel je betaalt voor het laten (ver)plaatsen van een nieuw stopcontact, lees je beneden.

De kosten

Het plaatsen of verplaatsen van een stopcontact is niet erg duur. Het is een klus die de elektricien vrij makkelijk kan uitvoeren zonder dat dit veel tijd en moeite kost. Er zijn enkele prijsverschillen en die zijn afhankelijk van waar het stopcontact geplaatst moet worden en of er nieuwe onderdelen nodig zijn. Het spreekt voor zich dat een stopcontact buiten aanleggen vaak duurder uitvalt dan het verplaatsen van een al bestaand stopcontact. Beneden vind je een indicatie van de prijzen die je kunt verwachten voor verschillende werkzaamheden omtrent het aanleggen of verplaatsen van een stopcontact.

 

Soort klus/kostenpost Gemiddelde kosten
Extra stopcontact plaatsen €50 – €150
Stopcontact verplaatsen < 2 meter €50 – €90 plus €10 – €15 per extra meter
Stopcontact vervangen €30 – €50
Stopcontact buiten aanleggen €200 – €250
Elektriciteit naar een buitengebouw aanleggen €400 – €600
Gemiddelde prijs voor eerste extra groep €100
Gemiddelde prijs voor opvolgende groepen €60 – €70
Gemiddelde prijs aanleggen krachtgroep €125
Uurloon elektricien €25 – €45

 

  • De laagste prijs: de goedkoopste optie die je hebt is het vervangen van een al bestaand stopcontact. Hiervoor hoeft de elektricien geen extra draden te leggen. Hoe meer stopcontacten je laat vervangen, hoe lager de prijs per stopcontact, maar gemiddeld ligt deze tussen de €30 en €50 per stuk.
  • Een stopcontact buiten leggen: soms kan het ook erg handig zijn een stopcontact buiten aan te leggen, bijvoorbeeld voor je elektrische grasmaaier of barbecue. Hier betaal je wat meer voor, omdat er meer tijd gaat zitten in het leggen van de draden. Ook is een buitenstopcontact zelf duurder omdat deze zo is vormgegeven dat er geen regen of andere nattigheid bij kan komen. De prijs voor het plaatsen van een stopcontact buiten ligt tussen de €200 en €250.
  • Extra stopcontacten plus extra groep in je meterkast: ga je het aantal stopcontacten in je woning drastisch vermeerderen, dan is er een grote kans dat je ook één of meer extra groepen in je meterkast moet laten aanleggen. Daarnaast kan het zijn dat hier een krachtgroep aan moet worden toegevoegd, voor apparaten met een groter vermogen. Voor het toevoegen van 6 stopcontacten inclusief een extra groep en een extra krachtgroep kun je rekenen op een totaalprijs van €500 – €600.

 

De prijsopbouw

De materialen die een elektricien gebruikt zijn niet erg duur. De bedrading is €2 per meter en de stopcontacten zelf kosten hem of haar niet meer dan €5 per stuk. Het grootste deel van de prijs die je uiteindelijk betaalt voor jouw klus gaat dan ook naar arbeidskosten. Dit is ook terecht. Elektriciens zijn ervaren vakmensen met een opleiding en de nodige certificaten. Kijkende naar de prijsopbouw dan kunnen we concluderen dat 25 procent naar de materialen gaat, 70 procent gaat naar de arbeidskosten van de elektricien en 5 procent is voor voorrijkosten, indien deze worden gerekend. Zie ook het onderstaande diagram.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het plannen voor jouw nieuwe stopcontacten heb je een aantal keuzes te maken. Deze keuzes bespreek je van tevoren met je elektricien, maar ze kunnen de prijs wel beïnvloeden. Dit zijn de grootste bijdragers.

  • De plaatsing: hoe langer de kabel die moet worden doorgetrokken om het stopcontact te plaatsen, hoe hoger de prijs. Daarnaast heeft het type muur ook invloed. Moet de elektricien frezen in een gipsmuur, dan is dit makkelijker en dus goedkoper dan in een betonmuur.
  • Het soort stopcontact: er wordt onderscheid gemaakt tussen inbouw- en opbouwstopcontacten. Bij de eerste optie worden de draden en de doos in de muur verwerkt, terwijl deze bij een opbouwstopcontact op de muur worden geplaatst. Deze tweede optie is gemakkelijker en goedkoper, maar dus ook esthetisch minder mooi.

 

Interessante bespaartips

De volgende tips kun je gebruiken om de kosten voor je nieuwe stopcontact laag te houden.

  • Alles in één: de elektricien zal gemiddeld een lager bedrag rekenen per stopcontact als je hem een grotere klus aanbiedt. Uiteindelijk ben je dan dus goedkoper uit dan wanneer je dit faseert.
  • Geen voorrijkosten: kies een lokale elektricien en vermijd zo de voorrijkosten volledig.

 

Vergelijk offertes

Wil je exact weten hoeveel je voor jouw klus zal moeten betalen? Gebruik dan onze vrijblijvende vergelijkingstool. Deze tool levert je in een korte tijd een aantal offertes aan van elektriciens in jouw regio en dit kost je verder niets. Door deze met elkaar te vergelijken kun je de beste beslissing maken wat betreft het (ver)plaatsen van jouw stopcontacten.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Huis voor kind elektra veilig maken

Kinderen kruipen door het huis en verkennen graag de wereld. Tijdens zo

Trekhaak en de montage

Misschien vraag jij je af of je zelf een trekhaak kan monteren.

Draadloos elektra aanbrengen en aansluiten

Je kan verlichting en apparaten draadloos aan en uit schakelen. Het gaat