Informatie en advies over elektriciens
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Gelukkig komen stroomstoringen niet vaak voor, maar als jij ineens geen elektriciteit hebt kan dit erg lastig zijn. Vaak kom je er dan pas achter hoeveel elektrische apparaten en toepassingen je eigenlijk dagelijks gebruikt. De oorzaak van een stroomstoring kan van je netbeheerder komen, maar er kan bij jou thuis ook een probleem zijn. Kijk daarom altijd eerst bij de buren om te zien of die wel elektriciteit hebben en ga vervolgens naar de stoppenkast. Een gesprongen stop vervang je vrij makkelijk zelf. Is het licht bij de buren aan en is er een bepaalde groep in je meterkast die de aardlekschakelaar doorlopend doet terugspringen? Dan is het tijd om de elektricien te bellen. Hoeveel je betaalt voor het verhelpen van een stroomstoring, lees je hier.

De kosten

De uiteindelijke prijs die je betaalt voor het oproepen van een elektricien wordt meestal berekend per uur. Dan wordt er een opslag gerekend tijdens het weekend of buiten kantooruren. Ook als er onderdelen nodig zijn betaal je hiervoor. In de tabel die volgt vind je een indicatie van de kosten, inclusief btw en exclusief arbeidskosten.

 

Kostenpost elektricien Gemiddelde prijs
Uurloon elektricien zonder opslag €25 – €45
Spoedelektricien 30% – 50% opslag
Nieuwe zekering €2 per 5
Nieuwe automatische stop €7,50 per stuk
Nieuw aardlekblok €55 per stuk
Nieuwe groepenkast €550 – €750

 

  • De goedkoopste optie: het kan maar zo zijn dat jouw storing makkelijk is op te lossen. Zijn er geen onderdelen nodig en heb je de elektricien niet tijdens het weekend, de avonduren of een feestdag ingeschakeld, dan betaal je gemiddeld €35 per uur.
  • Er moeten onderdelen worden vervangen: blijkt jouw probleem toch iets complexer en zijn er onderdelen nodig om dit te verhelpen, dan kun je tijdens kantooruren rekenen op een uurloon van €35 per uur voor de elektricien plus de kosten voor de onderdelen. Deze liggen vaak tussen de €2 en €55 per onderdeel. Een volledig nieuwe groepenkast is duurder.
  • Een spoedelektricien: heb je een spoedklus en moet de elektricien tijdens het weekend, tijdens de avonduren of op een feestdag uitrukken, dan betaal je per uur makkelijk 30 tot 50 procent extra. Dat betekent dus een gemiddeld uurloon van tussen de €45 en €70 afhankelijk van de situatie. Zijn er dan ook nog onderdelen nodig, dan kan de prijs dus snel oplopen. Toch kan een spoedelektricien je vaak snel uit een vervelende situatie helpen en is deze het extra geld soms meer dan waard.

 

De prijsopbouw

Zoals de bovenstaande tabel al aangeeft zijn de kosten voor de meeste materialen die een elektricien gebruikt niet erg hoog. Het grootste gedeelte van de prijs die je betaalt bestaat dus uit arbeidskosten. Deze worden bepaald door de ervaring van de elektricien, de toeslag indien van toepassing en eventuele certificeringen die hij of zij heeft verkregen. Gemiddeld gezien kun je ervan uitgaan dat 70 procent van je totaalprijs wordt ingenomen door de arbeidskosten, 25 procent door de materialen en 5 procent door de voorrijkosten.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Natuurlijk kun je niet zelf bepalen wanneer een stroomstoring zich voordoet. Toch heb je een aantal keuzes te maken als dit het geval is, waarmee je invloed kunt uitoefenen op de uiteindelijke prijs.

  • Spoed of geen spoed: als het enigszins mogelijk is, probeer dan geen spoedelektricien in te schakelen. Dit kan je zo 50 procent extra kosten en dat is jammer als het te vermijden valt.
  • Een grotere klus: als je meerdere klusjes hebt voor de elektricien, dan kun je deze prima tegelijkertijd aanbieden met de reparatie van je stroomstoring. Hoe groter de klus, hoe beter je kunt onderhandelen over de prijs en hoe lager de gemiddelde kosten.
  • Zelf doen of laten doen: veel stroomstoringen zijn ook prima zelf op te lossen. Het vervangen van een zekering is niet moeilijk en het vinden van een kortsluitend apparaat ook niet.

 

Interessante bespaartips

Hier volgen nog enkele tips die je kunt gebruiken om de kosten voor je elektricien onder controle te houden.

  • Kies een plaatselijke elektricien: door een vakman te kiezen uit jouw eigen omgeving kun je de voorrijkosten vaak volledig vermijden. Dit kan ook erg veel geld schelen in het geval van een spoedstoring.
  • Onderhandelen: ook is het vaak een goed idee om te onderhandelen over de uiteindelijke prijs. Dit kun je echter alleen doen als je hem een grote klus aan kunt bieden en dat is dus meer dan het verhelpen van je stroomstoring alleen.

 

Vergelijk offertes

De laatste en vaak de beste manier om geld te besparen op de kosten van een elektricien is door het opvragen van offertes. Heb je hier de tijd voor en heeft jouw klus geen spoed nodig, dan kun je onze vergelijkingstool gebruiken. Binnen een korte tijd ontvang je dan een aantal gratis offertes van plaatselijke elektriciens. Zonder jezelf ergens toe te verplichten vind je zo snel en makkelijk de beste vakman voor jouw storing.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Trekhaak en de montage

Misschien vraag jij je af of je zelf een trekhaak kan monteren.

Betekenis van elektrische symbolen en tekens

Als je thuis aan het klussen bent met elektra zul je waarschijnlijk

220 of 230 volt?

Elektriciteit is iets wat we dagelijks gebruiken en nodig hebben. Je gebruikt