Informatie en advies over elektriciens
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Elektriciens zijn geschoolde vaklieden die met gevaarlijke materie werken. Voor jouw veiligheid en dat van de mensen om je heen, is het essentieel dat je elektra goed is aangelegd. Erkende elektriciens beschikken over de nodige certificaten die aantonen dat hij of zijn kwaliteit levert, veilig te werk gaat en betrouwbaar is. Als jij op zoek gaat naar een elektricien, dan zal je zien dat er uiteenlopende tarieven worden gehanteerd. Vaak zijn deze afhankelijk van de kennis en ervaring van de elektricien, maar niet-erkende en zwartwerkende elektriciens zijn ook goedkoper. ZZP-elektriciens werken alleen, maar zijn niet zo duur als je misschien had verwacht.

De kosten

ZZP’ers hebben een eenmanszaak en moeten van hun inkomen vele andere uitgaven bekostigen. Vaak zijn ZZP’ers dan ook duurder dan vakmensen die voor een MKB-bedrijf werken, maar aangezien hun eigen toekomst op het spel staat zijn deze ook betrouwbaarder en preciezer. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen op de regel. ZZP-elektriciens zijn echter vaak goedkoper dan elektriciens die werkzaam zijn voor een groot bedrijf. In de tabel beneden vind je een overzicht van deze kosten, inclusief de verschillende andere uurlonen op de markt ter vergelijking. Alle bedragen, behalve die van de zwartwerkers uiteraard, zijn inclusief btw.

 

Type elektricien Uurtarieven
Erkende ZZP-elektricien €25 – €45
Erkende elektricien bij een groot elektrabedrijf €40 – €60
Zwartwerker €10 – €20
Elektricien zonder certificeringen €20 – €30

 

  • De goedkoopste optie: zoals je duidelijk ziet vragen zwartwerkers het laagste uurloon. Wij raden het echter ten zeerste af om met een zwartwerker in zee te gaan. Je weet niet of deze persoon veilig en kwalitatief werk levert, je krijgt geen garantie over het geleverde werk, je verzekering erkent zwartwerkers niet en je bent medeplichtig aan een strafbaar feit.
  • Een erkende ZZP-elektricien: wat elektra betreft, maar ook verzekeringstechnisch, heb je eigenlijk geen andere keus dan een erkende elektricien aan te nemen. Zo krijg je ook een goede garantieregeling en een vakman die regelmatig wordt getest op veiligheid, betrouwbaarheid en kwaliteit. Een ZZP-elektricien is dan je goedkoopste optie en gemiddeld vragen deze een uurloon van €25 – €45. De prijs is afhankelijk van de kennis en ervaring van de vakman.
  • Een erkende elektricien van een elektrabedrijf: grote elektrabedrijven vragen meestal het hoogste uurtarief, vooral als het om spoedklussen gaat of om klussen die buiten kantooruren worden uitgevoerd. Deze elektriciens vertegenwoordigen het bedrijf, dus zijn onderhevig aan strenge eisen wat betreft het werk dat ze leveren. Gemiddeld kun je dan rekenen op een uurtarief van tussen de €40 en €60.

 

De prijsopbouw

Heeft jouw klus geen spoed en wil je deze rustig inplannen met een ervaren vakman, dan is een ZZP-elektricien dus een zeer verstandige keuze. Dit zijn geschoolde elektriciens die over de benodigde certificaten en keurmerken beschikken. Kijkende naar de prijsopbouw, dan is het ook geen wonder dat 70 procent van de totaalprijs naar het arbeidsloon van deze persoon gaat. De overige 30 procent is voor de materialen (25 procent) en de voorrijkosten (5 procent). Dit zie je nogmaals terug in onderstaand diagram.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Terwijl je je klus voor je ZZP-elektricien inplant, zal je een aantal keuzes moeten maken die de prijs zullen doen stijgen of juist doen dalen. Maak je deze keuzes dus slim, dan heb je enigszins invloed op hoe hoog de eindprijs zal uitpakken.

  • De omvang van de klus: hoe groter de klus, hoe hoger de totaalprijs. Echter, heb jij bijvoorbeeld een aantal stopcontacten die je wilt laten (ver)plaatsen, dan zal de prijs per stopcontact aanzienlijk lager liggen wanneer dit er 10 zijn in plaats van 1.
  • De ervaring van de elektricien: onder de erkende elektriciens bestaat ook een variatie in uurtarieven. Dit is vaak het gevolg van de ervaring van de elektricien. Voor een beginner betaal je terecht minder dan voor een ervaren elektricien die het vak al tientallen jaren uitvoert.
  • Doe het zelf of laten doen: net als we je afraden een zwartwerker in te huren, raden we je ook af de klus zelf op te pakken. Werken met elektra is gevaarlijk en een klein foutje kan grote gevolgen hebben. Doe je het werk toch zelf, schakel dan naderhand altijd een erkende elektricien in om dit te controleren en goed te keuren.

 

Interessante bespaartips

Met de volgende tips kun je geld besparen op de kosten voor jouw ZZP-elektricien.

  • Een regionale elektricien: door een elektricien uit te kiezen die in jouw regio gevestigd is, zal je de voorrijkosten vaak volledig kunnen vermijden.
  • Een grote klus: heb je meerdere werkzaamheden liggen voor de elektricien, biedt deze dan tegelijkertijd aan en niet gefaseerd. De totaalkosten zullen dan lager uitkomen.

 

Vergelijk offertes

Wil je in contact gebracht worden met een aantal betrouwbare en erkende ZZP-elektriciens in jouw omgeving? Gebruik dan onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool om offertes mee op te vragen. Je zal deze informatie in een korte tijd ontvangen en kunt dit gebruiken om de vakman uit te kiezen met de juiste prijs en met voldoende ervaring.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Overstappen van energieleverancier

Ben jij op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Of heb je er

Stekker vervangen in 3 stappen

Soms heeft een snoer een nieuwe stekker nodig. Dit komt niet per

Draadloos elektra aanbrengen en aansluiten

Je kan verlichting en apparaten draadloos aan en uit schakelen. Het gaat