Informatie en advies over elektriciens
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Ben jij op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Of heb je er een nodig omdat je net op jezelf bent gaan wonen? Waarschijnlijk zit je dan met vragen. Want hoe kies je een goede energieleverancier? Of wil je groene stroom gebruiken? Wij leggen jou in stappen uit hoe je moet overstappen van energieleverancier.

Waarom overstappen van energie?

Tegenwoordig worden nieuwe klanten meer beloond dan de bestaande klanten. De nieuwe klanten krijgen lagere tarieven en mooie welkomstkortingen, terwijl de bestaande klanten die een aantal jaar trouw zijn aan hun energieleverancier dat niet hebben. Het is dus eigenlijk voordeliger om over te stappen.

Waarschijnlijk als je aan overstappen denkt denk je dat het veel moeite kost en ook veel gedoe is. Maar dat is allemaal niet waar. Het is een kwestie van snel gegevens invullen en het bekijken van energieleveranciers. Dit heeft een paar voordelen namelijk:

  • Je profiteert van hoge kortingen en exclusieve acties
  • Je kan wel honderden euro’s besparen per jaar
  • Je kiest zelf voor je eigen energieleverancier en dit kan je elk jaar opnieuw doen. Als je tenminste een eenjarig contract kiest.

Stap 1 energieleverancier kiezen

Het kiezen van een energieleverancier is niet heel ingewikkeld. Hieronder staan een paar tips.

  • Vergelijk de tarieven van verschillende energieleveranciers
  • Bereken jouw gebruik samen met de totaalprijs. Leveringstarieven zijn niet de enige kosten. Je hebt ook kosten voor transport, btw, vastrecht, belasting en energiebelasting.
  • Bekijk ook welke energieleverancier het duurzaamst is.
  • Lees de voorwaarden goed door. Past de contractvorm bij je? Hoe lang is een actietarief geldig?

Tegenwoordig heb je hier verschillende sites voor die de energieleveranciers vergelijken. Als je een energieleverancier hebt uitgekozen, dan geef je de meterstanden door aan de energieleverancier. Maak een kopie en bewaar dit goed. Uiteindelijk stelt de energieleverancier een termijnbedrag vast.

Stap 2 het overstappen naar een andere energieleverancier

Meestal stappen consumenten over vanwege betere voorwaarden, lagere tarieven of een betere klantenservice. Maar ook kan het zijn dat zij duurzame energie belangrijk vinden, en dus voor een groene energieleverancier kiezen.

Als je gaat verhuizen dan verhuist je energieleverancier mee. Je bent namelijk verplicht om je verhuizing te melden. En dan wordt er een eindrekening gemaakt.

Het overstappen naar een nieuwe energieleverancier kan op 3 manieren:

  • Via een energieveiling of collectief
  • Via een vergelijker
  • Zelf je overstap regelen

Als je gaat overstappen houd dan wel rekening dat je mogelijk een boete moet betalen als je de energiecontract voor een bepaalde tijd opzegt.

Het duurt wel 3 tot 4 weken totdat je overgestapt bent. De wettelijke bedenktijd is dan al opgenomen. De overstapduur is ook afhankelijk van de opzegtermijn en einddatum van jouw huidige contract.

Welk tarief kiezen?

Het ene contractvorm is niet beter dan het andere. Hieronder staan de voor- en nadelen van de verschillende tarieven.

Energiecontract voor een onbepaalde tijd

Voordeel: je hebt alle vrijheid om over te stappen.
Nadeel: er zijn geen welkomstkortingen

Energiecontract voor een bepaalde tijd met vaste tarieven

Een jaarcontract met vaste tarieven en een welkomstkorting kan je het meest mee besparen. Houd rekening met dat je het volgende jaar moet overstappen of een nieuw contract moet afsluiten.

Voordeel: je hebt tijdens de looptijd zekerheid over de prijs en je krijgt vaak ook nog eens een hogere welkomstkorting.
Nadeel: het kan goedkoper zijn maar dit hangt wel af van actuele energieprijzen.

Energiecontract met dynamische tarieven

Bij een contract met dynamische of flexibele tarieven is de prijs die jij betaalt voor je verbruik afhankelijk de actuele energieprijs op de beurs.

Niet aan te raden: energiecontract met dynamische tarieven

Dit is niet aan te reden want, de energieleverancier kan zomaar de prijzen verhogen zonder dat je boeteloos het contract kan opzeggen.

1-jarig contract of een langer contract?

Naast een jaarcontract kan je ook kiezen om een contract af te sluiten van 3 of 5 jaar. Verwacht je dat de prijzen de komende jaren gaan stijgen? Dan is het beter om voor een wat langer contract te kiezen. Als de prijzen dalen dan ben je wel duurder uit. En ook krijg je minder vaak een welkomstkorting. Houd dus elk jaar de energieleveranciers in de gaten wie het goedkoopst en het best voor jou is. Heb je een jaarcontract? Dan kan je gelijk overstappen.

Een enkel- of dubbeltarief?

Als je een enkeltarief hebt betaal je altijd hetzelfde. Met een dubbeltarief betaal je voor de piekuren een hoger tarief en in de daluren een lager tarief. De daluren zijn s’ nachts en in het weekend. Als je een dubbeltarief hebt, dan heb je een energiemeter met 2 telwerken nodig. 4 kan ook, als je stroom wilt terug leveren met je eigen zonnepanelen. Een slimme meter heeft 4 telwerken.

Het piektarief bij een dubbeltarief ligt wel hoger dan het enkeltarief. Wat goedkoper is ligt aan de prijzen van je energieleverancier. Maar ook ligt het aan jouw stroomverbruik in de piek- en dal periode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Overstappen van energieleverancier

Ben jij op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Of heb je er

Draadloos elektra aanbrengen en aansluiten

Je kan verlichting en apparaten draadloos aan en uit schakelen. Het gaat

220 of 230 volt?

Elektriciteit is iets wat we dagelijks gebruiken en nodig hebben. Je gebruikt