Informatie en advies over elektriciens
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het aansluiten van een nieuwe aardlekschakelaar is werk voor een erkende vakman. Het is geen probleem en het is niet illegaal om dit zelf te doen, maar als er brand uitbreekt wordt de schade niet gedekt door de verzekering. Een aardlekschakelaar is de schakelaar die de spanning uitzet als er kortsluiting ontstaat. De prijs om deze aan te laten sluiten wordt bepaald door het soort meterkast dat je hebt, het soort schakelaar dat je wilt installeren, de prijs van de elektricien en eventuele extra’s. Hier kun je lezen hoeveel je betaalt voor het aansluiten van de aardlekschakelaar, hoe deze factoren invloed hebben op de prijs en hoe je deze kosten zo laag mogelijk kunt houden.

 

Soort aardlekschakelaar 1-fase meterkast 3-fase meterkast
Aardlekschakelaar €115 – €125 €165 – €175
Aardlekautomaat €145 – €155 €180 – €198

 

Het soort meterkast

Het eerste dat je moet constateren is het soort meterkast dat je hebt. Dit kan een 1-fase meterkast zijn of een 3-fase meterkast en dit wordt bepaald door wat er in de woning aanwezig is. Het is dus niet mogelijk om dit te veranderen. Een 1-fase meterkast kun je herkennen aan 2 draden die uit de groepenkast komen, en bij een 3-fase meterkast zijn dit er 4. Ook kun je op de kWh meter kijken, staat hier 220 – 230V op, dan weet je dat je een 1-fase meterkast hebt.  Staat er 380 – 400V, dan heb je een 3-fase meterkast.

Het soort aardlekschakelaar

Ook heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een aardlekschakelaar en een aardlekautomaat. Een aardlekschakelaar schakelt alle groepen uit wanneer er kortsluiting plaatsvindt, terwijl een aardlekautomaat alleen de groep uitschakelt waarin de kortsluiting zich bevindt. Dit is handig, omdat je dan meteen weet waar het probleem zit, maar ook omdat je dan de andere apparaten gewoon kunt blijven gebruiken.

De kosten voor de elektricien

Ook kunnen de prijzen in de tabel verschillen per elektricien. De ene rekent een bedrag per uur en de andere per klus. Ook zal een beginnend elektricien minder geld vragen dan een ervaren vakman. Het verschil hiertussen is soms wel €20 per uur. Zelfs de regio heeft invloed op de kosten. Woon je in een regio waar de concurrentie hoog is, dan zal je een lagere prijs kunnen vinden dan wanneer je in een regio woont waar niet veel elektriciens actief zijn.

Wat is een erkend elektricien?

Als je zeker wilt weten dat je vakmanschap in huis haalt dan kun je een erkend elektricien kiezen. Deze bedrijven zijn aangesloten bij een brancheorganisatie waarvoor ze getest zijn op kwaliteit, betrouwbaarheid, veiligheid en duurzaamheid. Ook worden ze hier daarna nog regelmatig op gecontroleerd met als risico dat ze het lidmaatschap zullen verliezen. Een ander voordeel is dat erkende elektriciens op de hoogte worden gehouden van alle ontwikkelingen in hun vakgebied. Ook kun je problemen met een erkend elektricien oplossen door gebruik te maken van een geschillencommissie. Dit betekent dat de rechter er bijna nooit aan te pas hoeft te komen.

Eventuele extra’s

Je kunt naast het aansluiten van een aardlekschakelaar ook andere werkzaamheden uit laten voeren in je meterkast. Zo moet een meterkast altijd 2 aardlekschakelaars hebben, dus je kunt ook een tweede laten toevoegen. Wil je elektrisch gaan koken, dan kun je een kookgroep laten bijvoegen en als je je deurbel wilt veranderen kun je een beltransformator aan laten sluiten, omdat deurbellen meestal op laagspanning werken. De volgende tabel geeft de kosten weer voor deze verschillende opties. De bedragen zijn inclusief BTW, arbeidskosten en materiaal

 

Extra optie Prijs
Tweede aardlekschakelaar €80
Bel transformator €40
Kookgroep €50

 

Hou de kosten onder controle

Al met al kunnen de prijzen dus oplopen, helemaal als je hier extra opties aan toevoegt. Hier vind je een aantal tips waarmee je de kosten laag kunt houden.

  • Kies een lokale elektricien: als je plaatselijk een geschikt iemand kunt vinden, dan is dat altijd beter omdat je dan bespaart op de voorrijkosten.
  • Laat een SMART energiemeter installeren: deze automaat analyseert je energiegebruik zodat je precies weet waar je het meeste gebruikt en hoe je dit kunt verminderen.
  • Neem een beginnend elektricien: deze vragen een lager tarief, maar zullen graag indruk willen maken omdat ze nog geen reputatie hebben. Daarom gaan beginners vaak secuurder te werk en hebben ze soms een frisse blik op de situatie. Vind je dit eng, dan kun je altijd vragen naar de garantieregeling.

Bespaar nog meer en gebruik onze vergelijkingstool

Met onze vergelijkingstool kun je nog meer besparen op de kosten van je elektricien. Door je locatie en een omschrijving van de klus achter te laten, kun je binnen een korte tijd een aantal offertes ontvangen van elektriciens uit jouw omgeving. Daarna kun je een aantal opties die je hebt met elkaar vergelijken zonder ergens toe verplicht te zijn. Bovendien kost het je een stuk minder tijd dan wanneer je zelf alle bedrijven moet contacteren. Nadat je de offertes hebt bekeken, weet je zeker dat je een weloverwogen beslissing kunt maken wat betreft jouw nieuwe aardlekschakelaar.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Betekenis van elektrische symbolen en tekens

Als je thuis aan het klussen bent met elektra zul je waarschijnlijk

220 of 230 volt?

Elektriciteit is iets wat we dagelijks gebruiken en nodig hebben. Je gebruikt

Draadloos elektra aanbrengen en aansluiten

Je kan verlichting en apparaten draadloos aan en uit schakelen. Het gaat