Informatie en advies over elektriciens
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer het tijd is om een elektricien in te schakelen voor een klus in huis, zal je merken dat er een verscheidenheid aan tarieven wordt gehanteerd. De ene elektricien zal een uurloon rekenen dat lager ligt dan de andere. Ook zal je te maken krijgen met toeslagen, bijvoorbeeld als de elektricien met spoed moet komen en voorrijkosten. Een grote reden voor dit verschil in prijs heeft te maken met de kennis, ervaring en certificeringen van de elektricien. Erkende elektriciens onderscheiden zich doordat ze lid zijn van een vakvereniging en bepaalde certificaten hebben ontvangen. Hiervoor kun je gebruik maken van een aantal voordelen, maar betaal je dus ook meer. Hoeveel meer dit is, lees je hier.

De kosten

De prijs die je betaalt voor een erkende elektricien ligt niet veel hoger dan dat voor een ‘gewone’ elektricien. Het is echter wel heel belangrijk in het achterhoofd te houden dat een elektricien zonder certificeringen geen garantie geeft op zijn werkzaamheden. Mochten er achteraf problemen opduiken dan zal de reparatie hiervan ook niet worden gedekt door de verzekering. In de onderstaande tabel vind je het gemiddelde uurtarief van een erkende elektricien. Ter vergelijking zijn ook de uurtarieven van andere elektriciens toegevoegd. Alle bedragen zijn inclusief btw.

 

Type elektricien Uurtarieven
Erkende elektricien €25 – €45
Elektricien zonder certificeringen €20 – €30
Erkende elektricien bij een groot elektrabedrijf €40 – €60
Poolse elektricien €20 – €30
Zwartwerker €10 – €20

 

  • De goedkoopste opties: het minste geld betaal je voor een zwartwerker of een (Poolse) elektricien zonder certificeringen. Kies je voor deze optie, dan zal de prijs dus aanzienlijk lager zijn, maar dan heb je geen garantie dat de werkzaamheden goed zullen worden afgeleverd. Een garantieregeling ontbreekt vaak en jouw verzekering zal schade als gevolg van het werk van een niet-erkende vakman ook niet vergoeden.
  • Een erkende elektricien: je kunt voor €5 – €25 per uur meer een elektricien inhuren met de juiste certificeringen. Deze zal ook lid zijn van een vakvereniging. Dat betekent dat je garantie hebt dat de elektricien kwalitatief en veilig werk levert en dat deze betrouwbaar is. Verzekeringen zullen geen problemen veroorzaken om schade naderhand te vergoeden en je zal een goede garantieregeling ontvangen op het afgeleverde werk.
  • MKB-elektricien: het meeste betaal je vaak voor een erkende elektricien die is aangesloten bij een midden- en kleinbedrijf. De kosten lopen soms op tot €60 per uur en je betaalt grotendeels voor de naam van het bedrijf. Toch kan deze optie soms het beste zijn, omdat deze vakmannen het bedrijf representeren en dus ook zullen worden aangesproken op slecht en onverantwoord werk of gedrag.

 

De prijsopbouw

Erkende elektriciens zijn geschoolde specialisten met een vaardigheid die niet iedereen zomaar overneemt. Daarom betaal je voor een groot gedeelte voor deze kennis. De kosten voor de materialen van een elektricien zijn over het algemeen ook laag. Van de totale kosten zullen 70 procent naar het uurloon van de elektricien gaan, 25 procent naar de onderdelen die nodig zijn en 5 procent naar de voorrijkosten, als deze worden gerekend.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het kiezen van je erkende elektricien heb je een aantal keuzes te maken die de prijs zowel positief als negatief kunnen beïnvloeden. De grootste bijdragers vind je hieronder.

  • Een beginner of een elektricien met ervaring: onder de erkende elektriciens kun je vaak kiezen tussen beginners en ervaren vakmannen. Elke erkende elektricien heeft een NEN 3140 VOP-certificaat, maar complexe werkzaamheden mogen alleen door een vakman met een NEN 3140 VP-certificaat worden uitgevoerd. Deze laatste zullen dan ook een hoger uurtarief vragen.
  • Zelf doen of laten doen: het wordt ten zeerste afgeraden om klussen aan de elektra in je woning zelf te doen, omdat dit ernstige gevolgen kan hebben. Je kunt de veiligheid van jezelf, van je medebewoners en ook van je buren op het spel zetten. Heb je echter ervaring en besluit je de klus zelf op te pakken, schakel dan altijd een erkend elektricien in om naderhand te controleren wat je hebt gedaan en je werk veilig te verklaren. Vergeet dit ook niet te laten documenteren, zodat je geen problemen krijgt met je verzekering.

 

Interessante bespaartips

Gebruik de volgende twee tips om de kosten voor jouw klus laag te houden.

  • De voorrijkosten: kies een elektricien die in jouw regio werkzaam is. Vaak worden er dan geen voorrijkosten in rekening gebracht.
  • Neem geen risico’s: neem de tijd om de juiste erkende elektricien uit te zoeken voor jouw klus. Het is beter ervoor te zorgen dat alles direct goed gebeurd dan later problemen te moeten rechtzetten.

 

Vergelijk offertes

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw specifieke klus? Gebruik dan onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool om de beste erkende elektricien te vinden uit jouw omgeving. Binnen een korte tijd ontvang je een aantal offertes die je met elkaar kunt vergelijken. Zo kun je snel beginnen aan het inplannen van jouw klus.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stekker vervangen in 3 stappen

Soms heeft een snoer een nieuwe stekker nodig. Dit komt niet per

Betekenis van elektrische symbolen en tekens

Als je thuis aan het klussen bent met elektra zul je waarschijnlijk

Trekhaak en de montage

Misschien vraag jij je af of je zelf een trekhaak kan monteren.