Informatie en advies over elektriciens
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je thuis een probleem hebt met je elektra, of je wilt deze nieuw laten aanleggen in, bijvoorbeeld, een nieuwbouwwoning, dan kun je het beste een elektricien inschakelen. Tenzij je zelf voldoende ervaring en kennis hebt van elektra, is dit niet een vakgebied waar je je te veel mee moet bemoeien. Elektriciteit is namelijk gevaarlijk en kan in het ergste geval dodelijk zijn. Ook is het één van de grootste redenen voor brand in huis en kan het zware verwondingen veroorzaken. Een elektricien is een vakman die speciaal is opgeleid om met elektriciteit te werken. Hier vind je enkele tips die je kunt gebruiken als het tijd is om in jouw huis elektra aan te gaan leggen.

  1. Vermijd zwartwerkers

Ook al lijkt het misschien aantrekkelijk een zwartwerker aan te nemen, behalve financieel zijn hier geen voordelen aan verbonden. Los van het feit dat zwartwerkers illegaal zijn, heb je ook geen enkele garantie dat deze kwaliteit zullen leveren en voor jou een veilig systeem zullen aanleggen. Gaat er naderhand iets mis, dan heb je geen enkele garantie en moet je alsnog een elektricien inschakelen om het te verhelpen. Voorkom dus een zware boete, slecht geleverd werk en andere risico’s en huur een elektricien in met de juiste kwalificaties. 

  1. Vind de juiste elektricien

Omdat elektriciteit dus serieus moet worden genomen, kan het geen kwaad wat tijd te besteden aan het vinden van de juiste elektricien. Als je zeker wilt weten dat je een vakman in huis haalt, kun je het beste de volgende punten controleren.

  • Certificeringen: iedere elektricien moet, om zijn werk te mogen uitvoeren, het NEN 3140 VOP-certificaat hebben behaald. Dit is alleen voor simpele elektrotechnische werkzaamheden. Een elektricien met een NEN 3140 VP-certificaat mag ook complexe elektrotechnische werkzaamheden uitvoeren. Zonder één van deze certificaten is de elektricien niet bevoegd met elektra te werken. Ook zijn er andere certificeringen die je kunt naslaan om te zien hoe bevoegd een elektricien precies is.
  • Lidmaatschap van een vakvereniging: als een elektricien lid is van een vakvereniging zoals de UNETO-VNI of de SEI mag hij zichzelf erkend noemen. Om hier lid van te worden, en ook te blijven, wordt de elektricien getest op punten zoals de kwaliteit van zijn werk, zijn betrouwbaarheid en veiligheid. Een erkend vakman is duurder, maar geeft je dus wel de nodige gemoedsrust. Mocht er toch een probleem ontstaan, dan kan heb je met een erkend vakman ook toegang tot een onpartijdige geschillencommissie.
  • Garantieregeling: het is altijd verstandig om de garantieregeling te controleren die de elektricien aanbiedt. Een goede en zelfverzekerde vakman zal namelijk ook een goede garantieregeling geven. Daarnaast kan iedereen altijd per ongeluk een foutje maken, en zo kan deze vaak gratis en direct worden hersteld.
  • Recensies van voorgaande klanten: als laatste kan het geen kwaad recensies van voorgaande klanten te lezen of in je vrienden- en familiekring rond te vragen of die een goede elektricien kunnen aanraden. Hoor en wederhoor is namelijk een erg betrouwbare manier om een vakman te vinden. Kijk bij de recensies niet alleen naar de goede commentaren, maar lees ook de klachten en kijk hoe de elektricien hiermee om is gegaan. Dit kan je veel vertellen over de aard van de persoon en zijn of haar passie voor haar vakgebied. 
  1. Vraag om papieren

Naar aanleiding van bovenstaande aandachtspunten heb je waarschijnlijk een lijstje met geschikte kandidaten kunnen samenstellen. Vergeet niet dat iedereen op zijn website kan plaatsen dat hij of zij een bepaalde certificering heeft behaald. Het kan geen kwaad om dit extra na te trekken door de elektriciens te vragen dit te kunnen bewijzen. Als het goed is hebben ze hier de nodige pasjes en papieren voor bij de hand. 

  1. Laat de elektra zelf met rust

Hoe simpel de klus ook lijkt, het is niet voor niets dat een elektricien bepaalde certificeringen gehaald moet hebben om zijn werk te mogen verrichten. Daarom wordt het ten zeerste afgeraden om zelf met je elektra in de weer te gaan. Misschien kun je het probleem ogenschijnlijk oplossen, maar heb je hierdoor een zwak punt veroorzaakt of het systeem onveilig gemaakt. Ze kleinste fout kan in de toekomst grote gevolgen hebben. Wat je wel kunt doen is de elektricien meehelpen door ervoor te zorgen dat alles klaar is voor zijn komst, door tijdens het klussen gereedschap aan te geven en door achteraf op te ruimen. 

  1. Vergelijk offertes

Als laatste is het natuurlijk altijd verstandig een aantal offertes op te vragen bij de elektriciens die je vertrouwt. Wij kunnen je hier ook bij helpen en onze vrijblijvende en gratis vergelijkingstool staat tot je beschikking. Door hier je gegevens in te vullen zal je snel een aantal offertes ontvangen van betrouwbare elektriciens uit jouw omgeving. Deze kun je vervolgens toevoegen aan je eigen onderzoek en gebruiken bij het maken van je vergelijking. Zo weet je zeker dat je een betrouwbare en vakkundige elektricien vindt voor jouw specifieke probleem.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Draadloos elektra aanbrengen en aansluiten

Je kan verlichting en apparaten draadloos aan en uit schakelen. Het gaat

220 of 230 volt?

Elektriciteit is iets wat we dagelijks gebruiken en nodig hebben. Je gebruikt

Betekenis van elektrische symbolen en tekens

Als je thuis aan het klussen bent met elektra zul je waarschijnlijk