Informatie en advies over elektriciens
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een nieuwe meterkast is eens in de zoveel tijd noodzakelijk. Het vervangen hiervan moet door een specialist gedaan worden. Elektriciteit is niet iets waar je mee kunt spelen en de specialist weet precies hoe hij dit moet aanpakken wat betreft de verschillende groepen en de soort meterkast dat nodig is. De kosten hiervoor hangen af van een aantal factoren, zoals het tarief van de elektricien, het soort meterkast en eventuele extra’s waar je voor kunt kiezen. Hier kun je lezen wat die kosten zijn, hoe deze factoren hier invloed op hebben en hoe je de kosten zo laag mogelijk kunt houden.

De kosten

De onderstaande tabel geeft de kosten weer voor een nieuwe meterkast per groep en voor twee verschillende soorten meterkasten. De prijzen in de tabel zijn inclusief BTW, arbeidskosten en materiaal.

 

Aantal groepen 1-fase meterkast 3-fase meterkast
4 €350 – €500 €500 – €560
5 €475 – €550 €555 – €625
6 €500 – €600 €575 – €650
7 €530 – €625 €600 – €675
8 €560 – €650 €635 – €700
9 €660 – €750 €675 – €775
10 €690 – €775 €700 – €800
11 €700 – €810 €725 – €825
12 €740 – €840 €750 – €875

 

Het soort meterkast

Het eerste wat opvalt is het verschil in prijs tussen ene 1-fase meterkast en een 3-fase meterkast. Je hebt hier geen keuze tussen, dit is bepaald toen de woning is gebouwd. De manier waarop jij kunt herkennen welke meterkast je hebt is door naar de kWh meter te kijken. Staat hier 220 – 230V op, dan heb je een 1-fase meterkast. Zie je 380 – 400V staan, dan is het een 3-fase meterkast. Een andere manier waarop je dit kunt vaststellen is door te kijken hoeveel draden onderuit de groepenkast komen. Zijn dit er 4, dan is het een 3-fase meterkast en zijn het er 2, dan is het een 1-fase meterkast.

Het aantal groepen

In tegenstelling tot voorheen worden machines die veel energie gebruiken nu als aparte groep in de kast geplaatst. Dan krijg je geen kortsluiting meer als je te veel apparaten aan hebt, zoals vroeger wel het geval was. Ook weet je dan meteen waar het probleem ligt. Apparaten die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld de wasmachine en -droger, elektrische kookplaat of de oven. Een gemiddeld huishouden komt dan uit op rond de 8 groepen.

 

De kosten van de elektricien

De ene elektricien vraagt ook meer geld per uur dan de andere. Dit hangt meestal af van de ervaring. Voor een ervaren elektricien betaal je zo €20 meer per uur dan voor een beginner. Dit is ook logisch, je betaalt voor vakmanschap. Als je zeker wilt weten dat je een betrouwbare elektricien in huis haalt die kwaliteit zal afleveren, dan kun je kiezen voor een erkende elektricien. Deze zijn aangesloten bij een branchevereniging, zoals Uneto-VNI of SEI, en om daar lid van te worden moeten ze aan strenge eisen voldoen te maken met kwaliteit, veiligheid, duurzaamheid en betrouwbaarheid. Ook kun je kijken of het bedrijf het KOMO-keurmerk heeft ontvangen.

Hoe kun je de kosten laag houden?

Behalve deze werkzaamheden kun je ook kiezen voor bepaalde extra’s zoals het toevoegen van een kookgroep of een transformator voor de bel. Ook kun je een aardlekautomaat laten installeren die ervoor zorgt dat alle andere groepen blijven functioneren als er kortsluiting is. Al met al kunnen de prijzen dus flink oplopen. Hier kun je lezen hoe je deze onder controle houdt.

  • Kies een regionale elektricien: daarmee bespaar je op de voorrijkosten wat aardig wat uit kan maken, vooral als de klus meerdere dagen duurt.
  • Neem een beginnende elektricien: daarmee heb je minder arbeidskosten en een vaak jonge en frisse elektricien die nog erg graag indruk maakt. Als je twijfelt kun je altijd vragen naar de garantieregeling, zodat als er een probleem optreedt je hierop kunt terugvallen.
  • Installeer een SMART energiemeter: dit is een apparaat die je energieverbruik monitort en aangeeft welke automaten de meeste stroom gebruiken. Zo kun je bewuster omgaan met je stroomgebruik en jaarlijks besparen op de energierekening.
  • Geef alles in één keer: als je nog meerdere klusjes hebt liggen die de elektricien meteen kan meepakken, zoals het aanleggen van een buitenlicht of een extra stopcontact, dan is het verstandig deze meteen mee te geven. Je zal dan minder geld kwijt zijn dan wanneer je alles apart aanbiedt.

Gebruik onze vrijblijvende vergelijkingstool

Geld besparen kan ook met onze vergelijkingstool, en soms is dit wel tot 40 procent. Je vult simpelweg je gegevens en een omschrijving van de klus in, en de tool zal binnen een korte tijd een aantal offertes voor je verzamelen van bedrijven uit jouw regio. Zou je dit zelf moeten doen, dan ben je veel meer tijd en moeite kwijt, en je verplicht je op deze manier nergens toe. Deze offertes kun je vervolgens in je eigen tijd met elkaar vergelijken op punten die voor jou belangrijk zijn. Als je alle opties bekeken hebt, kun je een beslissing maken.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

220 of 230 volt?

Elektriciteit is iets wat we dagelijks gebruiken en nodig hebben. Je gebruikt

Trekhaak en de montage

Misschien vraag jij je af of je zelf een trekhaak kan monteren.

Betekenis van elektrische symbolen en tekens

Als je thuis aan het klussen bent met elektra zul je waarschijnlijk