Informatie en advies over elektriciens
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om ‘slim’ te gaan wonen en laten een domotica installatie aanleggen. Deze installaties zijn erop gemaakt alles binnenshuis zo geautomatiseerd mogelijk te laten verlopen. Je moet hierbij voorstellen dat de verlichting, de rolluiken, de audioinstallatie, het alarmsysteem en de verwarming in een woning allemaal van afstand te bedienen zijn. Binnenshuis zal dit met een controller zijn, maar vaak kun je ook applicaties downloaden op je telefoon of tablet. Het is mogelijk jouw domotica systeem volledig aan te passen op jouw specifieke wensen. Dit is natuurlijk een uitkomst voor iedereen die hulpbehoevend is, maar als je van gadgets houdt zal je hier ook van smullen. Uiteraard betaal je hier wel een bepaalde prijs voor.

De kosten

Je kunt de prijs voor jouw domotica systeem in principe zelf in de hand houden. Hoe uitgebreider het systeem, hoe meer je betaalt. Daarnaast is er de kwaliteit van de apparatuur waarvoor je kiest. Het is dus moeilijk te zeggen hoeveel jij precies zal betalen voor je nieuwe domotica installatie. Om hierachter te komen kun je beter overgaan op het opvragen van offertes bij verschillende specialisten. We kunnen je wel een indicatie geven van de gemiddelde kosten en deze vind je in de onderstaande tabel, inclusief materiaal, btw en arbeidsloon.

 

Uitgave domotica installatie Extra informatie Gemiddelde prijs
Domotica systeem in nieuwbouwwoning Het systeem wordt tijdens het bouwen van de woning al geplaatst 3% tot 5% van de totaalwaarde van het huis
Standaardinstallatie domotica: automatische verlichting en rolluiken Elektra (€600 – €700), uitbreiding zekeringkast (€700 – €800) en apparatuur (€3000) €4300 – €4500
Extra toevoegingen Je kunt je domotica systeem zo simpel en uitgebreid maken als je zelf wilt Verwarming: €1000 – €1500

Audio: €2500 – €3000

Alarmsysteem: €1750 – €2500

 

  • De goedkoopste optie: ben je geïnteresseerd in een domotica systeem maar heb je een beperkt budget beschikbaar, dan kun je voor gemiddeld €4300 – €4500 een standaardinstallatie aanschaffen. Vergeet niet dat je hier later altijd extra componenten aan kunt toevoegen, als de financiën gunstiger zijn, of als je een apparaat aanschaft die op je huidige systeem kan worden aangesloten.
  • Extra componenten: wil je op je standaard systeem extra componenten aansluiten, dan betaal je per component een extra bedrag. Het toevoegen van je audio is het duurste en het toevoegen van je verwarming kost het minst. Gemiddeld kun je voor een domotica systeem met twee extra toevoegingen rekenen op een kost van tussen de €5300 en €7500.
  • Domotica in je nieuwbouwwoning: ben je een nieuwbouwwoning aan het bouwen dan kun je van de mogelijkheid gebruik maken deze direct met een volledig domotica systeem te laten uitvoeren. Hierdoor zal de totaalprijs van je woning met ongeveer 3 tot 5 procent stijgen. Als jouw woning dus €200.000 kost, dan zal je voor je domotica systeem een extra €6000 – €10.000 betalen.

 

De mogelijkheden

Een domotica systeem is echter niet alleen maar handig. Je kunt er ook een aantal verbeteringen mee maken in bijvoorbeeld je beveiliging of je energiegebruik. Steeds meer apparaten zijn aan te sluiten op Domotica en de ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel. Een andere naam voor domotica is niet voor niets ‘slim wonen’ en de mogelijkheden zijn groot. Hier vind je enkele voorbeelden van wat je met je domotica systeem zou kunnen bereiken.

  • Langer onafhankelijk blijven: als oudere, mindervalide of ander soort hulpbehoevende kun je een domotica systeem laten aanleggen om er zorg voor te dragen dat je (langer) zelfstandig kunt blijven wonen. Denk hierbij aan het toevoegen van verschillende personenalarmen, automatische opening van deuren en ramen, een noodoproepknop en de mogelijkheid voor familieleden om dit vanaf afstand te monitoren.
  • Je energierekening verminderen: een domotica systeem kan je ook een waardevol inzicht geven in het energieverbruik bij je thuis. Je kunt dit gebruiken om je energieverbruik te verminderen en je apparaten slimmer in te zetten.
  • Je woning optimaal beveiligen: kies je ervoor je alarmsysteem aan te sluiten op je domotica installatie, dan kun je deze volledig toepassen op je eigen persoonlijke wensen. Je zal altijd in verbinding staan met een alarmcentrale, via je mobiele telefoon je woning kunnen monitoren en altijd op de hoogte worden gebracht van potentiële problemen via sms of email. Je hebt ook altijd de mogelijkheid je alarmsysteem op afstand aan- of uit te schakelen.
  • Gemak: daarnaast zal je met een domotica systeem ook gewoon gemakkelijker kunnen leven. Zet de muziek aan in de bad- of slaapkamer met een simpele controller, stel de rolluiken zo in dat ze elke ochtend 10 minuten voordat je je bed uit moet opengaan of doe op afstand je lampen aan als je een keer na het donker thuiskomt.

 

Vergelijk offertes

Een ideaal domotica systeem voor de één kan enorm verschillen van wat iemand anders van zijn huisautomatisering verwacht. Daarom kun je het beste onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool gebruiken om exacte prijzen op te vragen bij specialisten uit jouw buurt. Zo kun je snel beginnen met het plannen voor jouw nieuwe domotica systeem.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Draadloos elektra aanbrengen en aansluiten

Je kan verlichting en apparaten draadloos aan en uit schakelen. Het gaat

Stekker vervangen in 3 stappen

Soms heeft een snoer een nieuwe stekker nodig. Dit komt niet per

Een kachel voor caravan of tent

Bij kamperen krijg je helaas te maken met koude nachten. In de