Informatie en advies over elektriciens
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Soms heeft een snoer een nieuwe stekker nodig. Dit komt niet per se doordat de stekker stuk, maar bijvoorbeeld kan het zo zijn dat de snoer te kort is.

Stap 1 oude stekker verwijderen

Eerst verwijder je de stekker van de snoer. Dit doe je door één of meerdere schroefjes te verwijderen van de stekker. Dan kan je de twee helften van elkaar af halen. Vervolgens controleer je of de snoer goed verbonden is aan de stekker. Als dit zo wel zo is dan moet je dit opnieuw vast schroeven. Dit moet je doen anders kan je hier een probleem mee krijgen

Als je dit probleem niet hebt dan knip je het snoer door met een kniptang. Knip het 5 centimeter voor de stekker af, zo voorkom je eventuele beschadiging van de snoer. Sommige stekkers zijn al aan het snoer gegoten. Ook dan moet je 5 centimeter voor de stekker eraf knippen.

Stap 2 een nieuwe stekker aansluiten

Verwijder een paar centimeters van de buitenmantel van de snoer. Als het goed is zie je nu twee fasedraden, soms kan je ook een geelgroene aardraad zien. Strip dan met een striptang één centimeter van de isolatiemantel van de draden. Dan schuif je de gestripte draden in de stekkerpennen, en draai je de schroefjes aan vast. Als je een aardring hebt schroef je die gelijk er ook aan vast.

Stap 3 de nieuwe stekker dichtdraaien

Als de stroomdraden goed zijn aangesloten aan de stekker, draai je de trekontlasting aan vast. Dit beschermt de koperen geleiders. Als je de trekontlasting aan vast draait moet je letten op de buitenmantel, die moet helemaal aan onderin de snoer zitten. Aan de buitenkant moet de buitenmantel te zien zijn van het snoer en niet de geleiders. Daarna schroef je de stekker dicht en controleer je of het nog goed werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Trekhaak en de montage

Misschien vraag jij je af of je zelf een trekhaak kan monteren.

Betekenis van elektrische symbolen en tekens

Als je thuis aan het klussen bent met elektra zul je waarschijnlijk

220 of 230 volt?

Elektriciteit is iets wat we dagelijks gebruiken en nodig hebben. Je gebruikt