Informatie en advies over elektriciens
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Misschien vraag jij je af of je zelf een trekhaak kan monteren. Ja, dat kan je zeker zelf monteren en dit mag ook. Als jij een beetje handig bent en de juiste gereedschap hebt, dan is dat geen probleem. Het monteren van een trekhaak kost wel even tijd. Wij leggen jou in stappen uit hoe je een trekhaak moet monteren.

Soorten trekhaken

Er zijn drie soorten trekhaken:

 • Vaste trekhaak
 • Afneembare trekhaak
 • Wegdraaibare trekhaak

De voordeligste trekhaak is de vaste trekhaak. Als je deze trekhaak aan je auto monteert zal dit standaard vast blijven zitten. Als jij de vaste trekhaak gaat monteren moet je op letten dat je niet het kentekenplaat helemaal of voor een gedeelte bedekt. Bij een afneembare of wegdraaibare trekhaak heb je dit probleem niet. Je kan namelijk deze trekhaken onzichtbaar als je het niet gebruikt. Deze trekhaken zijn wel duurder.

Welk gereedschap heb je nodig voor de montage?

Voor het monteren van de trekhaak heb je natuurlijk gereedschap nodig. Sowieso heb je als eerst iets nodig om de auto op te tillen. Hiervoor kan je een brug, krik of as steun voor gebruiken. Voor het monteren van de trekhaak moet je eerst beginnen bij het demonteren van de achterbumper, je kan hiervoor het beste een busje WD40 bij je in de buurt houden. Als je deze spray in de montagepunten spuit krijg je de bumper er wat soepeler uit. Leg trouwens voor de zekerheid een boormachine naast je. Meestal hebben auto’s al bevestigingspunten voor de trekhaak, maar het kan ook zijn dat je het zelf moet gaan boren.

Trekhaak monteren

Bij de meeste trekhaken hoort er een montagehandleiding erbij te zitten. Volg altijd de instructies van deze handleiding. Wij geven jou hieronder een uitleg over het monteren van de trekhaak. Let op elke trekhaak kan verschillen maar ook het automerk en kenteken. Houd er dus rekening mee en lees de montagehandleiding goed door.

 • Eerst begin je met het demonteren van de achterbumper. Houd de achterbumper goed vast. Dit is belangrijk zo zorg je ervoor dat het niet valt en het dus niet kan beschadigen.
 • Als je achterbumper al hebt gedemonteerd dan ga je de dwarsbalk monteren. De dwarsbalk zet je vast met bouten op de aangegeven bevestigingspunten. Als deze bevestigingspunten er niet zijn, dan boor je de punten zelf. Verwijder de rubberen dopjes van de dwarsbalk
 • Reinig de montagepunten goed, zo blijft het goed en lang gemonteerd. De bouten waar je de dwarsbalk mee gaat monteren, ga je eerst losjes met de hand vastzetten. Zo kan je de dwarsbalk goed recht zetten. Als de dwarsbalk goed vast zit kan je dit gaan monteren. Lees hiervoor de montagehandleiding goed door.
 • Nu kan je de huls van de trekhaak gaan monteren. Kijk hiervoor goed in de montagehandleiding. Dit moet goed bevestigd worden vanwege de veiligheid. Voor het monteren van de huls bevestig je de bouten door de zijplaten van de dwarsbalk heen.
 • Nu monteer je stekkerplaat. In de handleiding staat waar je deze moet gaan monteren.
 • Vervolgens monteer je de trekhaakkogel. Het is belangrijk dat je eerst de achterbumper gaat monteren.
 • Daarna kan je de trekhaakkogel monteren. Ook hier geldt dat het belangrijk is om eerste de bumper te monteren.
 • En dan de laatste stap. Je controleert eerst of je alle bijgeleverde materialen hebt gebruikt en of de trekhaak goed is vast gezet. Maar dit was het nog niet. Nu komt de elektrische aansluiting.

Kabelset monteren

Nu komt het lastigste gedeelte van de montage, de installatie van de kabelset. Als je een auto specifieke kabelset hebt besteld dan zit daar meestal een montagehandleiding bij. Lees dit goed door. Als je kabelset onjuist hebt gemonteerd, dan kunnen er storingen ontstaan. Wij leggen jou in stappen uit hoe je een kabelset moet monteren.

 • Voor dat je begin controleer je eerst of de elektronica van de auto naar behoren werkt. Als je veilig wilt werken ga je de stroom van de auto eerst vrij maken. Haal de accupolen eerst los.
 • Daarna bepaal je de entreepunt van de kabelboom. Dit staat meestal aangegeven in de montagehandleiding.
 • Nu kan je de stekkerdoos bekabelen en monteren aan stekkerplaat van de trekhaak. Je kan nu de kabel doorvoeren, er zijn hiervoor twee locaties. De eerste locatie is een entreepunt. Voer de kabel richting de kofferruimte. Daarna zul je de kabel moeten doorvoeren naar de voorzijde van je auto. Voor het doorvoeren van de kabel zal je eerst de interieurpalen van de auto moeten weghalen. Daarna kan je de bekabeling wegwerken. Monteer daarna deze panelen netjes terug na het aanleggen van je bekabeling.
 • De kabels zijn nu geplaatst je kan dus de kabelset gaan verbinden met auto. Lees hiervoor de instructies van de montagehandleiding. De verbinding kan namelijk per auto verschillen.
 • Hierna sluit je de massapunten aan. Lees hiervoor ook de montagehandleiding.
 • Nu alles is geïnstalleerd kan het zijn dat je de kabelset moet gaan activeren. Voor dit gebruik je diagnose apparatuur. Maar dit kan je ook bij een garage laten doen. Nu zul je een nacontrole moeten doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Huis voor kind elektra veilig maken

Kinderen kruipen door het huis en verkennen graag de wereld. Tijdens zo

Trekhaak en de montage

Misschien vraag jij je af of je zelf een trekhaak kan monteren.

Overstappen van energieleverancier

Ben jij op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Of heb je er